Tiettyihin tilanteisiin valmistautuminen, suunnitelmat ja unelmat ovat tietenkin eteenpäin vieviä ja tärkeitä, mutta jos nämä ajatukset muuttuvat ahdistaviksi ja hallitseviksi, ollaan haitallisen stressin puolella. Meillä ei todellakaan ole syytä murehtia asioista liiaksi etukäteen. Elämässämme ei ole todellisia, henkeämme uhkaavia vaaroja, joihin voisi tai kannattaisi varautua etukäteen huolestumalla. Nykyihminen on luonut itselleen keinotekoisen maailman, jossa on kuvitteellisia uhkia. Paineet sopia tiettyyn lokeroon, saavuttaa tietynlainen elämäntyyli ja toimeentulo, paineet onnistua ja "pärjätä elämässään" luovat helposti stressitilan, joka puolestaan heijastuu kehoon erilaisina jännitys- ja kiputiloina, ruuansulatus- tai iho-ongelmina, vastustuskyvyn heikentymisenä ja niin edelleen.
Olen havainnut itsessänikin merkkejä ehdollistuneista stressireaktioista. Olen suhtautunut niihin mielenkiinnolla ja rakkaudella, mutta pyrin pääsemään niistä irti, sillä tiedän niiden vaikuttavan haitallisesti elämääni ja olooni. Elämässäni on ensimmäistä kertaa (!) sellainen vaihe, että suunnitelmani ovat todella auki. Minulla ei ole ensi maaliskuun jälkeen sitoumuksia mihinkään työ- tai opiskelupaikkaan, ja tämä on todellakin uusi tilanne! Mielenkiinnonkohteita ja suunnitelmia sen sijaan on useita. Se tuntuu mahtavalta, mutta opittu stressireaktio nostaa välillä päätään. Epävarmuus rahallisesta toimeentulosta on tilanteessa stressin aiheuttaja, mutta sisimmässäni tiedän pärjääväni, ja että kaikki menee hyvin. Siksi stressireaktio on suorastaan absurdi! Ehdollistunut mieleni ja syvempi olemukseni käyvät jonkinlaista valtataistelua. Kuten huomaatte, tämän jutun kirjoittaminen on minulle (jälleen kerran) terapiaa ja tapa jäsentää ajatuksiani, mutta toivon tästä olevan hyötyä myös teille. Tässäpä siis kokemuksiani stressin selättämisen tiimoilta...
Kävin muutama päivä sitten jälleen Om Yogalla Riina Ingalsuon hathajoogatunnilla. Hatha on luonteeltaan rauhallista ja lempeää, ja itsessäänkin siis omiaan stressinpoistoon. Riina kertoi vielä joogailujen ohessa ajatuksiaan stressistä ja kuinka siitä on mahdollista päästää irti.
"Jokainen kehon jännitystila on alkujaan mielen jännitystila. Stressi on mielen keksintö, ja se purkautuu kehoon jännityksinä. Onneksi me voimme kuitenkin päättää päästää näistä jännitystiloista irti. Stressin aiheet ovat aina menneessä tai tulevassa. Ja loppujenlopuksi ei kuitenkaan ole muuta kuin tämä hetki. Menneisyys on muistijälki, ja tulevaisuus on kuvitelmaa, jolla ei ole mitään todellisuuspohjaa. Ainoa, mikä on todellista, on juuri tämä hengenveto tässä ja nyt."
Voiko asiaa enää kauniimmin ilmaista?
Tunnilla tehtiin kaksi simppeliä mutta tehokasta stressinpoistoharjoitusta, jotka haluaisin nyt jakaa kanssanne.
1. Makaa selälläsi. Nosta käsivarret suoraksi kohti kattoa, pidä kädet nyrkissä. Jännitä käsiä voimakkaasti, purista nyrkkejä, ja vedä käsivarsia sisäänhengityksellä hitaasti koukkuun kohti rintalastaa. Uloshengityksellä puhalla suun kautta ulos, ja päästä nyrkit tippumaan rintakehän päälle. Toista muutaman kerran. Koputtele lopuksi sormenpäillä rintakehää.
2. Haa-hengitys: Seiso ryhdikkäästi, nosta käsivarret suoraksi kohti kattoa, aseta kämmenet yhteen. Pidä katse peukaloissa. Ota voimakas tunne mukaan, ja valmistaudu päästämään epämiellyttävästä stressistä irti. Puhalla voimakkaasti suun kautta ulos ja huokaa "haa" tai muuta, mikä tuntuu sopivalta. Älä mieti, miltä näytät tai kuulostat. Tällä uloshengityksellä taivu nopeasti eteen- ja alaspäin, heitä samalla kädet alas kohti lattiaa. Anna myös pään valahtaa alas, päästä niska rennoksi. Pidä alastulossa kuitenkin polvet hieman koukussa ja varo selän ja niskan nikamia. Tarkoitus ei ole venyttää, vaan valahtaa aivan "lötköksi". Toista harjoitus niin monta kertaa, kuin tuntuu hyvältä. Tämä on hyvin vapauttava ja puhdistava harjoitus, mikäli tunteen saa ladattua mukaan.
Ahdistavista tunteista voi olla pelottavaa päästää irti. Mitä jää niiden jälkeen jäljelle? Joudunko kohtaamaan unelmani ja todelliset intuitioni? Muutoksen tuulet... Mutta älkäämme pelätkö niitä.
Tässä vielä keinoja, jotka itse olen kokenut toimiviksi stressin hallinnassa, purkamisessa ja selättämisessä.
- Kirjoittaminen. Kirjoita paperille ahdistava tunne, tilanne, pelko tai asia. Käsittelyprosessi alkaa. Mieti ajatuskulut loppuun asti. Mikä on lopulta pahinta, mitä voi tapahtua?
- Asian purkaminen läheisille puhumalla voi olla toimiva keino, mutta joskus oman sisäisen äänen kuuntelua edistää asian pohtiminen itsenäisesti. Varo myös, ettet kuormita läheisiäsi turhaan "märehtimällä" ja tilittämällä asioita, se johtaa harvoin mihinkään hyvään. Yhdessä rakentavasti pohtien voi kuitenkin moniin asioihin saada hyviä näkökulmia ja ratkaisuja.
- Mieti, onko sinulla mahdollisuutta vaikuttaa asiaan. Jos on, toimi. Jos ei, hyväksy asia ja asennoidu siihen uudella tavalla.
- Pienten, jokapäiväisten asioiden hoitaminen tehokkaasti ja suunnitelmallisesti. Älä turhaan ota stressiä esimerkiksi siitä, muistatko tehdä jotakin. Tee muistilista, jätä tavarat sopiviin paikkoihin, äläkä jätä hoidettavia asioita roikkumaan tulevaisuuteen.
- Pelkojen kohtaaminen ja työstäminen. Meillä kaikilla on niitä. Suhtaudu omiisi opettajina.
- Poistu mukavuusalueeltasi mahdollisimman usein, joko pienissä tai isommissa asioissa. Riko rutiinit. Itseluottamuksesi ja paineensietokykysi kasvaa.
- Ulkoile, musisoi, piirrä, maalaa, tanssi, tee mitä tahansa luovaa.
- Jokeri: Kysy neuvoa unilta. Kysy illalla nukkumaan mennessäsi mieltäsi askarruttava kysymys. Muotoile se selkeästi ja valitse vain yksi yhtenä iltana. Varaa sängyn viereen paperia ja kynä. Jos muistat unesi (keskellä yötä tai aamulla), kirjoita se heti ylös (vielä analysoimatta sen sisältöä). Pohdi myöhemmin suhteutettuna kysymykseesi, saatat yllättyä. Omalla kohdallani hyvin jännittävät unikonsultaatiot on aloitettu ja ne todellakin saavat jatkua! Tästä kiehtovasta aiheesta lisää Judith Orloffin Emotionaalinen vapaus -kirjassa...
Aivan parasta ja rohkeaa viikonloppua, ihmiset! ♥
Kuvat: Ace0fredspades, ch4d1str0, Deviantart.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti