5. tammikuuta 2012

Avantoeuforiaa

Itsensä ylittämisen aika koitti jälleen eilen, kun kämppisporukalla suuntasimme avantouinnille. Tai uinnille, joka tapauksessa veden lämpötila oli 1,9 astetta ja kokemus oli huikea! Jännitin keikkaa etukäteen melkoisen paljon, mutta epämukavuusalueelle puskeminen ja avantouinnin terveysvaikutukset ajoivat sen ohi. Järveen!

Saunoimme aluksi hetken, jonka jälkeen kylmän viileästi kävelimme portaita järveen. Toiset vain kastautuivat, toiset uivat pienen lenkin. Omat lenkkini jäivät hyvin lyhyeksi, ja kehon kuuntelu on tietenkin tässäkin lajissa avainasemassa. Ensin tuntui, että henki salpautui, ja toisella uintikerralla kiinnitinkin hengitykseen enemmän huomiota. Se yleensä helpottaa asioita.

Sekä uimaan menoa että vedessä oloa rajoittavat varmasti eniten omat ajatukset ja pelot. Itse tein ennen uintikeikkaa melkoisia mielikuvaharjoituksia, jotta uskalsin ylipäätään mennä veteen. Kuvittelin siis itseni kävelemässä rauhallisesti veteen, uimaan takaisin ja nousemaan hymy huulilla ylös vedestä. Ja näin myös tapahtui.

Olo oli heti ylös noustessa aivan mahtava! Endorfiinit virtasivat. Olo oli rauhallinen, raukea, mieli kirkas ja keho lämmin. Koko loppuillan oli sama olotila, ja tänään aamulla heräsin 5.30 (normaalisti) virkeänä. Tuntui myös mahtavalta maadoittua näin talven keskellä, luonnonvedessä uimallahan nuo kehon sähkövaraukset parhaiten tasoittuvat. Tämä on ihanuutta! Avantouinnilla vaikuttaa olevan suotuisia vaikutuksia vastustuskykyyn ja verenpaineeseen, se vähentää stressihormonien määrää ja tehostaa aineenvaihduntaa. Sitä pidetään jopa yhtenä pitkän eliniän salaisuuksista, ja uskon, että henkiselläkin puolella vaikutukset saattavat olla todella positiivisia. Vaikka käsi kädessähän nämä asiat tuppaavat kulkemaan...

Tampereen talviuintipaikoista valitsimme Kaupinojan saunan. (kuvassa... no ei, hämy! ... Jos avantoiuinti aiheuttaa tämäntasoista huumoria ja tajunnan virtaa, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.) Sauna, pukutilat, vilpola ja lämmitetyt rappuset järveen olivat viimeisen päälle luksusta ja pro-meininkiä! Porukkaa oli paljon ja tunnelma lämmin. Saavuimme niin myöhään, ettei saunomiseen ja uinteihin jäänyt aikaa kuin puolisen tuntia, ensi kerralla varaamme reilusti aikaa. Juomista ja mahdollisesti jotain evästä kannattaa ottaa mukaan, nälkä oli uinnin jälkeen kova! Etenkin kovalla pakkasella mukaan kannattaa varata pipo, nyt pärjäsi ilmankin.

Rikkokaahan mukavuusrajojanne! Voin suositella.
Villiä viikon jatkoa! ♥


Kuvat: Land-Whale, eswndel

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti