7. lokakuuta 2012

Idättäminen: Let's make it simple!

Tämän postauksen tarkoituksena on kertoa käytännönläheisesti, kuinka voit helposti idättää itse kotona maukkaita, ravinteikkaita ituja. Tämän ei tarvitse olla mitään hörhöjen ituhippien hommaa, vaan jokainen voi idättämällä lisätä ruokavalioonsa helposti ja edullisesti lisää ravinteita, makua ja elinvoimaa! Ituja on niin helppo heittää salaatin pohjaksi tai minkä tahansa ruuan lisukkeeksi, että idätyksestä voi hyvinkin tehdä toistuvan, arkisen osan ruoanlaittoa. Meillä on ituja oikeastaan lähes aina jääkaapissa ja tekeillä. Ne toimii!

Idättää voi monenlaisia eri siemeniä ja papuja, mutta tässä esittelen yhden helpoimmista ja mielestäni myös maukkaimmista vaihtoehdoista. Nämä maistuvat ihan tuoreilta herneiltä. Mung-pavun idätys, here it comes:

1. Ota puhdas, n. litran lasipurkki ja laita siihen 1-2 dl mung-papuja ja reilusti vettä. Anna liota yön yli tai aamusta iltaan.2. Kaada liotusvesi pois, ja huuhtele pavut puhtaalla vedellä. Käytä apuna tekokuituista, ilmavaa kangasta ja kumilenkkiä. (vaikkapa nylon-sukkahousun pala käy!) Niitä tarvitaan myös seuraavassa vaiheessa. (Voit vaihtoehtoisesti laittaa idut pussiin, kuten kaupan tuoreosastoilla myytävään kestohedelmäpussiin.)3. Jätä purkki tai pussi valumaan ilmavasti astiankuivauskaappiin. Huuhtele 2-3 kertaa päivässä. 
4. Idut ovat valmiita 1-2 vuorokaudessa lämpötilasta riippuen. Itujen hännät ovat tällöin n. 1 cm pituisia. Laita valmiit idut kannelliseen purkkiin (etteivät kuivu) ja jääkaappiin. Idut säilyvät hyvänä muutamia päiviä. Simple as that! Mung-papuja voit ostaa useimmista luontaistuote- ja ekokaupoista, isoimmista marketeista tai tilata netistä vaikkapa FitnessFirst - Hyvänolon verkkokaupasta. Hyviä ituiluhetkiä!

1 kommentti:

  1. No niin justiinsa! That's it! Monta monta vuotta meni jahkaillessa, mutta nyt olen vihdoin saanut uuden vaihteen silmään ja idätyksen alkuun. Ja täytyy sanoa, että kolmen viikon aktiivisen idättämisen jälkeen tämä on ollut minulle se paras seuraava askel, sitten kasvissyönnin aloittamisen muutama vuosi sitten.

    Terveellistä, raikasta, kevyttä, helppoa ruonsulatukselle, edullista, ja yllättävän vaivatonta kun vain pääsee siihen moodiin, että ymmärtää hyvän hygienian tärkeyden ja käyttää ituja suihkussa riittävän usein jotta ne pysyy tuoreina, elinvoimaisina ja iloisina. Usein on mainittu 1-3 kertaa päivässä, itselleni iskostunut 2 kertaa päivässä (heräämisen jälkeen ja ennen nukkumaanmenoa).

    Tässä on yksi todella oiva ja konkreettinen palapelin palanen, jolla saataisiin tasapainotettua maailman nälänhätää (tai lähinnä ruoan jaon epäarvoisuutta), ja tietyllä tapaa askel kohti omavaraisempaa suomalaisuutta myös, terveyttä ja elinvoimaa ympäri vuoden!

    Utelias rakas ystävä, tutki asiaa ja kokeile ihmeessä!

    VastaaPoista