9. huhtikuuta 2012

O-veriryhmä: Metsästäjä-keräilijä

Tässäpä koontia O-veriryhmän geneettisestä perimästä, joka D'Adamon ja Whitneyn mukaan vaikuttaa voimakkaasti yksilölle suositeltavaan ruokavalioon. Viittaan siis aikaisempaan pohjustukseeni veriryhmäperustaisesta ruokavaliosta. Enjoy!




  • O-ryhmä on vanhin veriryhmä.
  • Lihansyöjä (paljon proteiinia, vähän hiilihydraatteja)
  • Ylivilkas immuunijärjestelmä
  • Sopeutuu huonosti ruokavalion ja ympäristön muutoksiin
  • Selviytyy stressistä parhaiten rasittavan fyysisen toiminnan avulla

O-tyypille erittäin hyödyllisiä ruoka-aineita:
  • biisoni, hirvi, lammas, nauta, maksa, sydän
  • hauki, kelta-ahven, lohi, makrilli, sardiini, silakka, silli, turska
  • kurpitsansiemenet, saksanpähkinät
  • oliiviöljy, pellavaöljy
  • mustasilmäpavut, pintopavut
  • essealaisleipä, hesekielinleipä (idätetyistä viljoista valmistetut)
  • bataatti, nauris, palsternakka, sipulit, kurpitsa, kyssäkaali, latva- ja maa-artisokka, lehtikaali, parsakaali
  • punainen paprika, voikukka, persilja, pinaatti
  • luumut, viikunat
  • ananasmehu
  • merilevät
  • cayenne-pippuri, curry, kurkuma, inkivääri, piparminttu, ruusunmarja
  • carob-jauhe

Näitä kannattanee siis kokeilla lisätä ruokavalioon, jos sattuu kuulumaan O-veriryhmään. Pidämme kuitenkin pienen varauksen ja oman olon kuuntelun kaiken toiminnan taustalla! Tätä ei voi varmaankaan liikaa korostaa.

Haitallisia ruoka-aineita O-ryhmälle:
  •  hanhi, sianliha
  • maitotuotteet: jugurtti, piimä, lehmän- ja vuohenmaito, lähes kaikki juustot (neutraaleja ovat: farmer, feta,  mozzarella ja vuohenjuusto, sekä maitotuotteista myös voi).
  • vehnä, kaura, maissi, couscous
  • cashewpähkinät, maapähkinät, parapähkinät, pistaasipähkinät, unikonsiemenet
  • maapähkinäöljy, maissiöljy
  • kidneypavut, linssit 
  • alfalfan eli sinimailasen idut, avokado?? (tämä on käsittääkseni muuttunut myöhemmissä tutkimuksissa), herkkusienet, munakoiso, siitakesienet, peruna, mustat oliivit
  • kiinankaali, kukkakaali, ruusukaali, valkokaali, punakaali
  • appelsiini, mandariini, cantalupon- ja hunajameloni, karhunvatukat, mansikat, kookospähkinä, raparperi
  • kaneli, muskottipähkinä, jauhettu mustapippuri, valkopippuri, kapris, vanilja
  • etikat
  • aaloe, auringonhattu eli punahattu
  • kahvi, virvoitusjuomat, musta tee, väkevät alkoholijuomat

Näitä kannattaa siis kokeilla välttää, etenkin jos käytät kyseistä ruoka-ainetta paljon tai usein! Loogisesti ruoka-aineen haitallisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka suuria määriä elimistö joutuu sitä käsittelemään.

Itselläni (kuulun siis O-veriryhmään) hämmennystä on aiheuttanut (lihansyöntipohdiskelujen lisäksi) mm. kookospähkinä, jonka sisällä olevaa kookosvettä litkin Filippiineillä litratolkulla, ja olo oli mitä parhain. En siis tiedä, onko tässä tarkoitettu lähinnä kookoslihaa. Mutta entäpä sitten kookosöljy, jota myöskin tykkään käyttää paljon? Mene ja tiedä, mutta oman olon fiilistely nousee jälleen arvoon arvaamattomaan :)

Kirjassa perehdytään myös esimerkiksi kullekin veriryhmälle tyypillisiin ravinnepuutoksiin, tiettyihin tauteihin sairastumisalttiuteen ja liikuntaohjeisiin, mutta niihin en tässä syvenny.

Jatkoa luvassa, A-tyyppiä odotellessa!


Kuvat: Isynk , EfvonIks

7 kommenttia:

  1. Hyvä postaus! :) Vuonna 2008 innostuin tästä samaisesta aiheesta ja noudatin tiukasti O-ryhmälle sopivaa ruokavaliota. No, tätä nykyä en osaa sanoa juuta enkä jaata tälle teorialle. Siinä voi olla hyvinkin perää, mutta en halua kuitenkaan sokeasti siihen luottaa. Niin kuin sanoitkin, oma intutio ja elimistö kertoo varmasti mikä ruoka, liikunta tai mikä asia tahansa sopii itselle parhaiten. Harmi vaan, että nykyään monen elimistö on niin sekaisin, ettei pysty kuuntelemaan tai analysoimaan näitä tärkeitä viestejä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Mielenkiintoista olisi kuulla, miltä olosi tuntui veriryhmäruokavaliota noudattaessasi? Ja kuinka pitkään noudatit sitä tiukasti? Joka tapauksessa... Yksilöiden välillä on aivan varmasti eroja veriryhmien sisälläkin, ja uskon, että samankin yksilön tarpeet muuttuvat eri elämäntilanteissa. Aivan totta on myös tuo, että monen elimistö ja mieli-keho-yhteys on kovasti hakusessa kroppaa sekoittavien, myrkyllisten ruoka-aineiden, stressaavan elämäntyylin ym. jäljiltä. Silloin kehon viestit jäävät helposti pimentoon. Pahimpien, kenellekään sopimattomien "ruokien" vähentäminen ja pois jättäminen auttaa jo varmasti tätä asiaa alkuun... Toisin sanoen pitäytyminen ruuassa, joka on luonnollista ja mahdollisimman alkuperäistä. Näin näkisin... :)

    VastaaPoista
  3. Aivan totta, olen samaa mieltä kanssasi. En valitettavasti osaa sanoa, kauan ruokavaliota tarkalleen noudatin, mutta suunnilleen noin vuoden päivät. Mutta koska en pidä tiukoista säännöistä/ohjenuorista (kuka nyt todellisuudessa tykkää?), koin antoisammaksi ja vapauttavaksi irtautua säännöistä ja kokeilla, mistä elimistö todella haluaa. Mutta mielestäni tämä ei ole helppo juttu juuri mahdollisesta mieli-keho-yhteyden heikosta yhteydestä. Psyyke vaikuttaa myös voimakkaasti siihen, minkä miellämme hyväksi ja minkä taas emme. Yleiset käsitykset, uskomukset, ja se mitä mieltä joku muu on, vaikuttaa niin voimakkaasti, usein juuri tiedostamattomasti siihen, mitä syömme. Mutta toisaalta kun pitää avainasemassa laatua, luonnonmukaisuutta ja alkuperäisyyttä ei ole vaaraa puodota syvään kuoppaan ja varmasti psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen hyvinvointi alkavat puhaltamaan kasvavalla voimalla yhteen hiileen! :)

    VastaaPoista
  4. Näinpä! Tuo viimeinen toteamuksesi on niin totta! :)

    Tiukat "säännöt ja ohjenuorat" eivät varmasti ole kenellekään hyväksi. Veriryhmäruokavalioon kannattaisi ehkä suhtautua nimenomaan suuntaviivana, ja kokeilumielessä vaihtaa usein ja paljon käyttämänsä ruoka-aineet veriryhmälleen hyödyllisiin (jos ei näin ole jo intuitiivisesti tehnyt). Itselläni esim. vehnän ja maitotuotteiden minimoiminen ruokavaliostani alkoi tapahtua jo ennen veriryhmädieettiin tutustumistani, sillä se tuntui hyvältä. Silti tilanne kerrallaan ja rento fiilis - jos fiilis on hyvä niin kaikki on hyvin =)

    Mielenkiintoinen pointti on tuo psyyken merkitys siihen, mikä meille on hyväksi ja mikä ei. Jos uskoo/luulee voimakkaasti jonkin ruoka-aineen käyttäytyvän kehossaan hyödyllisesti tai haitallisesti, tämä saattaa toteutua veriryhmästä riippumatta...?! Mitä luulet? ;)

    VastaaPoista
  5. Mielen voima on niin voimakas, että uskon tuon olevan hyvinkin mahdollista. Vaikka ruokavalio sisältäisi kaikki mahdolliset lehtikaalit, lähdevedet, spirulinat, grassfed -lihat ja sun muut huippu jutut, ei niistä ole mitään hyötyä, jos ihminen ei itse usko niiden parantavaan voimaan ja/tai on psyykkisesti stressaantunut ja täynnä negatiivista energiaa. Tässä tapauksessa joku perusmarkettinakkimakkaroilla elävä voi olla paljon paremmassa kuosissa, jos hän muuten huokuu elämän iloa ja positiivista energiaa. Mutta parastahan on kun huippu ravinto, onnellisuus ja sosiaalisuus kohtaavat toisensa. Näin minä luulen :)

    VastaaPoista
  6. Amen to that! ;) Vetovoiman laki, itseään toteuttava ennuste, kokonaisuus ja lukemattomien tekijöiden vyyhti... Siinäpä asioita, joiden äärelle palata hyvinvointia pohdiskellessa, kaikkien dieettikeskustelujen ja muun suorittamisen vastapainoksi. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep jep, onneksi jokaisella on oma uniikki vyyhtinsä, jota voi mielenkiinnolla selvittää ;)

      Poista